Menu Sluiten

Soap rondom stationshond Mannes ten einde: partijen schikken

De slotaflevering in de soap van Mannes is daar. De vijf partijen die afgelopen november in de rechtbank tegenover elkaar stonden hebben een schikking getroffen. Ook heeft kunstenaar Serafijn zijn eis ingetrokken om Mannes uit het stadsbeeld van Assen te verwijderen. Dat betekent dat Mannes op het station mag blijven staan.

© Omroep Assen/Gerrit Mennink

Er is afgesproken dat de vier partijen, dat zijn kunstenaars Nio en Q.S. Serafijn en de bedrijven Doornekamp en VMG Yachtbuilders samen 65.000 euro moeten bijdragen aan het herstel van de stationshond. Het resterende bedrag, 24.500 euro wordt betaald door de vijfde partij, de gemeente Assen.

De Mannes-soap in het kort
De kunsthond Mannes staat sinds oktober 2018 voor het station in Assen. Over de hond was veel te doen, omdat het kunstwerk 150.000 euro kostte. Lang kon Assen niet genieten van Mannes, omdat er al gauw kalkstrepen op hem achterbleven. Daarna liet de kunstharslaag los. Assen moest 90.000 euro uittrekken voor de herstelwerkzaamheden. De gemeente vindt dat de kunstenaars die kosten moeten betalen. Nio en Q.S. Serafijn zeggen juist dat de rekening naar Doornekamp gestuurd moet worden, dat ‘m op zijn beurt doorgeeft aan VMG.
Aansturen op schikking
Tijdens de rechtszaak in november 2022 stuurde de rechter al aan op schikking, op de dag van de rechtszaak zelf kwamen de vijf partijen er niet uit. Hij gaf hen daarna twee weken de tijd om tot een schikking te komen. De gemeente liet eerder al weten dat ze er wel zouden uitkomen, maar dat het proces tijd in beslag zou nemen. Daarom ligt de schikking nu pas op tafel.
Kosten rondom Mannes
De gemeente Assen moet ook nog de portemonnee trekken voor de kosten rondom de rechtszaken. Voor de zitting van afgelopen november moet de gemeente en bedrag neerleggen van 40.000 euro. De eerste zitting van Q.S. Serafijn om Mannes te laten verwijderen, heeft de gemeente 30.000 euro gekost. Dit ging om een extra zitting. Waarbij de kunstenaar geen gelijk kreeg en Mannes mocht blijven staan tot in ieder geval de volgende uitspraak rondom de hond, maar die uitspraak komt er niet. De kunstenaar heeft zijn eis tegen de gemeente Assen om Mannes weg te laten halen ingetrokken.
In totaal is de gemeente Assen 70.000 euro kwijt aan proceskosten en 24.500 aan de herstelkosten. In totaal dus 94.500 euro, terwijl Mannes zelf 150.000 heeft gekost.