Menu Sluiten

Assen in actie voor aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië

Assen staat vandaag in het teken van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. In de stad worden acties georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor Giro 555.

Ook Omroep Assen doet vandaag mee aan de landelijke actiedag van publieke zenders om geld in te zamelen voor Giro 555. Zo wordt in de Asserlei-uitzending van vanmiddag aandacht besteed aan dit onderwerp. 

Zo zetten leerlingen van basisschool Het Kompas in Assen vandaag hun beste beentje voor om geld in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers. Dat doen ze door plastic flessen te verzamelen en in te leveren bij de supermarkt. Dat statiegeld wordt gedoneerd. Leerling Martijn heeft zich van zijn beste kant laten zien en haalde meer dan vijftig plastic flessen op, vertelt hij aan RTV Drenthe: “Ik ben gisteren de deuren langsgegaan en heb gevraagd aan mensen of ze nog lege flessen thuis hadden. Ik dacht bij mezelf: ‘Nee heb je. Ja kun je krijgen”.

Meester Bjorn vult zijn leerling aan: “Het idee om flessen in te zamelen is vorige week tijdens de pauze ontstaan. We hebben dus in korte tijd iets moois opgezet.” In totaal hebben de leerlingen meer dan tweeduizend flessen opgehaald. Hoeveel geld dat gaat opleveren is nog niet bekend. Ze gaan rond de middag met z’n allen naar de supermarkt om de flessen in te leveren, waarna het opgehaalde bedrag bekend wordt gemaakt.

Drents Museum

Het Drents Museum doneert ook geld aan Giro 555, laat de organisatie weten op Twitter. 

De tekst gaat verder onder de tweet.

 

Bij Kringloopwinkel Het Goed is het mogelijk om dekbedden, jassen en slaapzakken in te leveren. De organisatie zorgt dat de spullen bij Sheltersuit terechtkomen.

Komende vrijdag en zaterdag houdt de Turks Islamitische Culture Vereniging een verkoop van Turkse lekkernijen op het Koopmansplein in Assen. Vanaf 10.00 uur staat de vereniging in de binnenstad, waarbij de volledige opbrengt naar het rampgebied gaat. 

Volgend weekend organiseren vier Asser koren een benefietconcert om geld op te halen. Op zaterdag 25 februari om 19.15 uur treden het Mannenkoor Noord-Drenthe, Kinderkoor Eigenwijs, Adorate Dominum en Koorschool Drenthe op in De Kandelaar. De opbrengst is bestemd voor de EO-Metterdaad actie. 

Gemeente Assen

Ook de gemeente Assen draagt een steentje bij en doneert 1 euro per inwoner aan Giro 555 voor de slachtoffers. In totaal gaat het om een bedrag van 70.000 euro. Assen is de eerste Drentse gemeente die bekendmaakte dit te doen. Hierna gaven ook de gemeenten Emmen, Aa en Hunze en Borger-Odoorn aan geld te doneren. 

Burgemeester Marco Out: “De beelden en verhalen uit Turkije en Syrië raken ons diep. Veel inwoners in onze gemeente hebben wortels in Turkije en Syrië en familie en vrienden in het getroffen gebied. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en naar hen die dierbaren hebben verloren.”

Landelijke actie

Giro 555 start een landelijke actie om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen. Woensdagochtend is de opbrengst ruim 28,6 miljoen euro, zo meldt de organisatie. Rond 13.30 uur wordt de volgende voorlopige tussenstand van Giro555 bekendgemaakt. In totaal is er tot nu toe 28,626.928,80 euro binnengekomen bij Giro 555. 

Organiseer je zelf een actie of weet je andere acties in Assen die gehouden worden? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@omroepassen.com 

Benieuwd welke acties er nog meer worden georganiseerd in de provincie Drenthe? Bekijk het hier.