Menu Sluiten

Expositie ‘Onherstelbaar vernieuwd’ van Asser fotograaf Harry Cock rond het station in Assen

Drenthe door de ogen van een hedendaagse fotograaf en door de lens van zijn collega een eeuw geleden. In Assen opent dit weekend de tentoonstelling ‘Onherstelbaar Vernieuwd’, waarin Asser fotograaf Harry Cock reageert op beelden van zijn voorganger Johannes Bernardus Schröer.

Met een grote platencamera legde Schröer begin vorige eeuw het leven in Nieuw-Schoonebeek vast. “Wat hij fotografeerde was traditioneel beeld”, vertelt Cock. “Feesten, portretten, dingen op straat. Dat zijn onderwerpen die ik ook vastleg.”

Met beelden uit het archief van Schröer stelde Cock een serie samen die hij als leidraad meenam bij het fotograferen. De beelden hangen samen in het koetshuis op Landgoed Overcingel en rond het station van Assen.

De Mix Nederland

De expositie is onderdeel van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen in de twaalf Nederlandse provincies. Op elke plek wordt een hedendaagse beeldmaker gevraagd zich te laten inspireren door historische fotocollecties.

‘Hoe het was, krijgen we nooit meer terug’
Verandering in het landschap en hoe de mens zich erin beweegt, is waar Cock zich op concentreert. “De mensen kunnen er niet vanaf blijven. Na tien jaar is het weer anders. Ook in de tijd van Schröer zag je de verandering. Hoe het was, krijgen we nooit meer terug en wat er komt moeten we nog maar zien.”‘Onherstelbaar Vernieuwd’ is van 17 februari tot en met 1 april te bezoeken.