Menu Sluiten

Assen draait alternatieve roekenlocatie bij Loon niet terug

Assen gaat de verplaatsing van roekennesten naar een nieuwe nestelplek bij Loon niet terugdraaien. Ondanks de eis van boeren daar, die bang zijn voor meer roekenschade. De gemeente blijft erbij dat overlastgevende roeken vanuit de woonwijk Marsdijk naar het buitengebied moeten verhuizen, zonder aantasting van de beschermde vogelpopulatie.

© Omroep Assen / Esmee Sollner
© Omroep Assen / Esmee Sollner

Dit is een artikel van RTV Drenthe.

Assen wil af van nestelende roeken naast woonhuizen, wat lawaai en poep oplevert, en het welzijn van bewoners aantast. Die klagen al jaren over overlast. De prioriteit van Assen ligt bij het oplossen van die klachten.

En dat gaat boven het belang van de boeren bij Loon, zo blijkt. Die hebben volgens de gemeente al jaren gewasschade, omdat de vogels uit Marsdijk de akkers gebruiken als foerageergebied. Door het verplaatsen van de nestellocatie richting Loon zal dat niet anders zijn, luidt het oordeel. En voor schade is bij de provincie schadevergoeding te halen.

Boze brief uit Loon

Eén en ander valt op te maken uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van Stadspartij PLOP. En uit brieven van verantwoordelijk wethouder Jan Broekema (SP) aan Dorpsbelangen Loon en aan de werkgroep Roekenloos Marsdijk. Alle partijen trokken eerder deze maand aan de bel over de omstreden roekenaanpak in Assen.

Zo kwam vanuit Loon twee weken terug een gepeperde brief. Vooral boeren daar zijn boos over de manier waarop zij ineens met het roekenprobleem vanuit de nabijgelegen woonwijk Marsdijk worden opgescheept. Ze zijn bang voor meer schade aan landbouwgewassen als mais en bieten, nu de nesten zo dicht bij hun landerijen liggen.

De gemeente Assen hing begin december een kleine twintigtal nesten in de bomen langs de Vrieserweg bij Loon. Op die manier moet een roekenkolonie vanuit de woonwijk Marsdijk naar het buitengebied gelokt worden. Voor dit broedseizoen hoopt de gemeente erop dat de roek deze nieuwe nestellocatie ontdekt, om volgend jaar vervolgens de hele kolonie daarnaartoe te verhuizen. Bewoners in Marsdijk hebben namelijk al vele jaren overlast van een steeds groter wordende roekenkolonie rond kinderboerderij De Beekdalhoeve.

Niet meer knallen met gaskanon

Maar de Loner boeren zijn bang dat zij straks het bokje zijn. Ze hebben weliswaar al jaren schade van de roeken vanuit Marsdijk. Want die gebruiken hun akkers met mais en bieten altijd al als foerageergebied. Maar de schade zal met de roekenkolonie pal naast hun gewassen alleen maar groter worden, zo is de vrees. Knallen met een gaskanon om roeken te verjagen mag namelijk niet binnen 500 meter van een roekenkolonie. En om schadevergoeding te krijgen, moeten ze er van de provincie alles aan gedaan hebben om schade te voorkomen.

Overhaaste manier

In Loon zijn ze vooral boos over de ‘overhaaste manier’, waarop Assen eind vorig jaar de verhuisactie van de roekennesten doorzette, ondanks bezwaren van boeren. De nesten gingen al richting Loon, terwijl de boeren dachten dat ze nog in overleg waren. Zo zou er nader overleg volgen over een beter geschikte nestellocatie, vlak bij grasland en niet bij akkerbouwgewassen.
Ook over de schade-afhandeling zou verder worden gepraat met de provincie. Die gaat over de schadevergoeding. Maar volgens boeren in Loon is dat allemaal niet gebeurd. “We voelen ons echt niet serieus genomen”, was het verwijt vanuit Loon. Maar de gemeente geeft een ander relaas. De roekennesten zijn pas verhuisd toen boeren eind november bericht kregen dat een andere, alternatieve nestelplek niet geschikt bleek. Zo ligt de aangedragen locatie aan de zuidoostkant van Loon, bij de Meanderdijk, niet in de vliegroute van de roeken. En ook grondeigenaren zien roeken daar niet zitten.

Niet on hold

“Wij hebben exact datgene gedaan wat in het overleg op 22 november is afgesproken”, is het gemeentelijke verweer. Ook zou daar al aangegeven zijn dat alternatieve locaties eigenlijk niet meer aan de orde waren. Die waren al onderzocht. Ondanks dat is er toch gekeken naar een door boeren aangedragen plek, zo geeft de gemeente aan.
Dat de nesten begin december meteen richting Loon zijn verhuisd, en er niet is gewacht op een vervolggesprek medio december met Loon, had volgens de gemeente te maken met het al snel naderende nestelseizoen. “De uitvoering kon niet on hold worden gezet, omdat de werkzaamheden ruim voor het nestelseizoen klaar moesten zijn.”

Dilemma

De gemeente erkent dat ze met de roekenaanpak voor ‘een dilemma’ staat. Aan de ene kant zijn er de belangen van al jaren klagende wijkbewoners, van wie het welzijn ernstig wordt aangetast. Tegenover gewasschade in het buitengebied wat de bedrijfsvoering van de agrariërs aantast. “Het is niet eenvoudig het roekenprobleem op te lossen. De roekenpopulatie is beschermd en moet volgens de bestaande wet- en regelgeving in stand worden gehouden. Maar op elke plek wordt wel een vorm van overlast ervaren.”
De gemeente wil vasthouden aan haar vorig jaar opgestelde roekenbeheerplan. Inzet daarvan is en blijft verhuizing van de schreeuwende en poepende roekenkolonie uit Marsdijk naar het buitengebied van Loon. En daarbij mag de populatie van de beschermde vogel niet worden aangetast.
‘In gesprek blijven’
Dat Assen met de roekenaanpak niet alle partijen te vriend kan houden, neemt ze voor lief. Wel wil wethouder Broekema ‘in goed gesprek blijven’ met zowel de bewoners in Marsdijk als boeren in Loon, om de overlast en schade zoveel mogelijk te beperken.
Behalve Dorpsbelangen Loon, stuurde deze maand ook de werkgroep Roekenloos Marsdijk alweer een bezorgde brief naar de gemeente. De hoofdkolonie bij kinderboerderij De Beekdalhoeve roert zich de laatste weken dusdanig, dat de belangenclub geen geloof heeft in het slagen van de roekenaanpak. Volgens bewoners zitten er inmiddels meer roeken dan ooit. Dat de kolonie op den duur zal gaan nestelen op de alternatieve plek bij Loon, daar geloven ze niet in. Ze eisen andere maatregelen.
Geduld hebben
Maar volgens wethouder Broekema moeten ze in Marsdijk de uitwerking van het roekenbeheerplan nog even wat meer tijd geven. “We zullen met z’n allen geduld moeten hebben voordat de resultaten van het roekenbeheer duidelijk merkbaar worden.”
De voorzitter van Dorpsbelangen Loon reageert verbitterd en boos op de gemeentelijke reactie in de hele roekenkwestie. Al heeft Hans de Willigen, naar eigen zeggen officieel nog geen brief ontvangen vanuit het Asser stadhuis over de kwestie. “Ik heb voor de zekerheid binnen het bestuur rondgevraagd, maar er is nog niks bij ons binnengekomen, ik krijg de brief nu via RTV Drenthe. Da’s toch best gek?”, zegt De Willigen.
Reactie gemeente ‘belachelijk’
De reactie van de gemeente noemt De Willigen ‘belachelijk en te gek voor woorden’. “Het lijkt nu net alsof alles netjes is gegaan. Daar denken wij totaal anders over. We zouden nog te horen krijgen over hoe de gewasschade geregeld gaat worden, als boeren straks niet meer met een gaskanon kunnen schieten om schade te voorkomen.”
Volgens De Willigen hebben ze ruim twee maanden later nog altijd niks gehoord in het dorp over de schaderegeling. “Als je intussen wel de roekennesten in bomen ophangt vlak bij de akkers van die boeren, dan ben je volgens mij toch echt verkeerd bezig. En als vervolgens het argument is, dat ze ruim op tijd voor het nestelseizoen moesten handelen, waarom bespreek je pas eind november de roekenkwestie met Loon? Dat hadden ze dan veel eerder moeten doen.”
Voor de Dorpsbelangen-voorzitter is hiermee de zaak voor Loon beslist niet klaar. “Er moet nader overleg komen, want op deze manier worden we met een kluitje in het riet gestuurd. En daar passen we voor.”