Menu Sluiten

Jong en oud komen aan bod in laatste voorstelling Asser Praat in de Nieuwe Kolk

Het is niet aan ze te zien, maar veel gebouwen in Assen staan er al langer dan we beseffen. Dat en meer stond centraal tijdens de laatste voorstelling van Asser Praat op zondagmiddag in de Nieuwe Kolk in Assen. 

© Omroep Assen / Brunhilde Kuijper

Door: Brunhilde Kuijper 

Op het eerste gezicht zijn er veel grijzende hoofden in de Van Gorcum Zaal. Maar wie langer rondkijkt, ziet dat ook jonger publiek binnenstroomt. Een vrolijk geroezemoes vult de ruimte. De twee presentatoren van de Asser praatshow Bernd Otter en Kars Klok heten oud en jong welkom bij de laatste voorstelling van de zevende editie. Arwin Warners en Robert Jan van Hoogdalem kruipen zoals altijd in de huid van Van Luie Kees en het Asser Praat Lied klinkt.

Leeftijd

De rode draad van de middag is leeftijd. Marten van Dijken, stadsboswachter van Assen, vertelt beeldend over het oudste, nog levende monument in de stad. Een eikenboom van meer dan 350 jaar aan de Beilerstraat 1. Met een omvang van ruim vijf meter, omarmd door kinderen, is het onze oudste stadsgenoot die al veel heeft gezien. Aansluitend hierop volgt een discussie met Sytse Bakker van de PvdA en het publiek of stadscamera’s, die ‘alles zien’, het blauw op straat kunnen vervangen. “Nee”, klinkt het eenduidig. Om de grijze massa scherp te houden, worden er quizvragen voorgeschoteld met wetenswaardigheidjes.

Het publiek wordt vervolgens vermaakt door muziek van jong talent. Jip Warners, zoon van, (zang en piano) en zangeres Laura Vierkant klinken helder en levendig. De jeugdigheid van hun stemmen mengt mooi. Dat het verleden soms anders is dan we denken, maakte Anthonie Ruijtenbeek duidelijk. Stadspanden die veel ouder blijken te zijn dan in de archieven staat. Of juist jonger. Of ergens anders ooit stonden. Geschiedenis wordt deze middag herschreven als Anthonie Ruijtenbeek de stad ouder maakt.

ChatGPT

Bert Naarding sluit de middag af met een humoristische column over zijn poging tot overeenstemming te komen met de ChatGPT. Deze vindt dat hij moet beginnen met “Lieve mensen”. Maar een discussie met kunstmatige intelligentie maakt het alleen maar erger. 

De eerste editie van het achtste seizoen van Asser Praat is op zondag 1 oktober 2023 om 14.30 uur.