Menu Sluiten

Bewoners en ondernemers willen cameratoezicht terug in de Rolderstraat in Assen

Bewoners en ondernemers in de Rolderstraat zijn het erover eens: de camera’s in de Asser straat moeten terug. Ze denken dat er op die manier minder overlast is en het ze een veiliger gevoel geeft. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Drenthe.
© Omroep Assen/Floor Visser

Door: Esmee Sollner en Floor Visser

Al jaren staat de Rolderstraat bekend als een rotte kies van de stad met veel geweldsincidenten, drugshandel en hardrijdend verkeer. Eind 2019 werden daarom camera’s opgehangen in de straat om de overlast tegen te gaan. Bijna twee jaar later besloot de gemeente de camera’s weer te verwijderen, omdat de problemen voor een groot deel waren verdwenen. Bewoners en ondernemers gaven toen al aan daar niet blij mee te zijn.

Een onveilig gevoel

Nu, bijna anderhalf jaar na het verdwijnen van de camera’s, is de straat volgens sommigen weer terug bij af. Bewoners en ondernemers hebben opnieuw last van problemen als drugscriminaliteit, hard rijdende auto’s, hangjeugd, foutparkeerders en geluidsoverlast in de avonduren.

“Vooral in de zomers is het heel erg. Dan vlucht ik soms zelfs mijn huis uit”, zegt een van de bewoners*. “De camera’s moeten daarom terugkomen, want ze geven mij een veiliger gevoel in de straat.”

*De bewoners en ondernemers willen anoniem blijven. De namen zijn bekend bij de redactie.

Maatregelen

In het verleden nam de gemeente al meerdere maatregelen om de overlast een halt toe te roepen. Zo was er twee jaar geleden een samenscholingsverbod en hield de politie een extra oogje in het zeil met extra politiesurveillance en een tijdelijk politiebureau. Deze maatregelen zijn inmiddels opgeheven.
Ook plaatste de gemeente een aantal verkeersdrempels, om ervoor te zorgen dat auto’s de straat niet meer als racebaan gebruiken, en zijn er paaltjes geplaatst om parkeren op de stoepen tegen te gaan. Een veiligheidsregisseur werd aangesteld om toe te zien op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de straat en in gesprek te blijven met de bewoners en ondernemers.
De laatste maatregelen nam de gemeente afgelopen zomer, toen er strengere regels kwamen om de overlast van bezorgauto’s een halt toe te roepen.
Een andere bewoonster ervaart vooral geluidsoverlast in de nachtelijk uren. “Ik slaap tegenwoordig standaard met oordoppen in. En ik bel elk weekend de politie, maar die doen volgens mij niets meer. Want elk weekend is het weer raak.” Ook van haar mogen de camera’s weer terug.
Volgens haar is de situatie door de jaren heen veranderd. “Het is niet per se minder geworden, maar het soort overlast is anders. Tegenwoordig is er veel harde muziek, vroeger was dat anders. De hangjeugd, die is er altijd geweest.”

‘Overlast valt wel mee’

Er zijn ook ondernemers die vinden dat de overlast meevalt of de laatste tijd is verminderd. Daarbij is er meer handhaving te zien in de straat, zeggen meerdere ondernemers. “Ik zie bijvoorbeeld dat er minder bezorgauto’s foutgeparkeerd staan en ze meer op de afgesproken plek parkeren”, zegt een van de ondernemers. Een andere winkelier sluit zich daarbij aan: “Laden en lossen kan bijna niet meer, want je krijgt gelijk een boete.”
Ook andere soorten problemen zijn volgens sommigen verminderd. “Ik vind dat de overlast de laatste tijd wel minder is geworden. Vooral hangjeugd zie ik nauwelijks meer.”
Bewoners en ondernemers zijn niet eenduidig over de huidige situatie in de straat. Maar over één ding zijn ze het wel eens: de camera’s moeten terug. “Ondanks dat ik niet zoveel overlast ervaar, vind ik het goed als er weer camera’s hangen. Dat is toch veiliger voor de buurt. Ze geven een veiliger gevoel”, zegt iemand.

‘Onrust bij buurtbewoners’

Een van de ondernemers die de camera’s graag terugziet, is Ramona. Ze zit ruim acht jaar met haar kapsalon in de straat. “Overdag gebeurt er niet heel veel. Er is wel veel drukte qua auto’s en bestelbusjes. Maar er is wel veel onrust in de avond als wij er niet zijn”, zegt ze. “Dat merk ik bij buurtbewoners en andere ondernemers. Zij voelen zich niet veilig.”
Volgens haar geven camera’s een veilig gevoel. “Als er iets gebeurt, dan kun je dat terugzien op de beelden.” De kapster vindt het dan ook bijzonder dat de maatregel anderhalf jaar geleden weer is teruggedraaid. “Daarna merkten we weer dat het minder veilig was. Ook was er meer onrust.”

Politiek is verdeeld

Op een paar ingekomen brieven afgelopen zomer van bezorgde bewoners na, lijkt de onrust in de straat al tijden geen gesprek van de dag in de Asser politiek. Uit een rondgang langs de partijen in Assen blijkt dat zij verdeeld zijn over (permanent) cameratoezicht in het gebied.
Groot voorstander van de terugkeer is het CDA. “De Rolderstraat is een prachtige smeltkroes van allerlei culturen. Het zou prachtig zijn als iedereen goed met elkaar overweg kan, maar dat gaat hier nog wel eens mis. Cameratoezicht is belangrijk voor de stad om sociale veiligheid te hebben”, aldus fractievoorzitter Ronald Witteman.

Preventieve werking

De partij denkt dat camera’s een preventieve werking hebben. “Want het verleden heeft al laten zien dat de incidenten weer toenemen zodra het toezicht stopt”, aldus Witteman.
Andere fracties delen die mening. Zo gelooft ook Assen Centraal in de werking ervan. “Ik snap wel dat het een gevoel van veiligheid geeft. Als de situatie weer uit de klauwen loopt, dan moet er iets gebeuren”, zegt fractievoorzitter Jan Talens. “Al is het een utopie om te denken dat met cameratoezicht alles verholpen is. En het risico bestaat dat het probleem zich verplaatst.”
Die angst hebben ook andere partijen. “Welk probleem lossen we hier dan mee op?”, vraagt Henk Santing van Stadspartij PLOP zich af. “Maar als het echt nodig is, dan is het zeker een optie. Het kan een goed instrument zijn om overlast weg te halen.”
Andere partijen zijn een stuk voorzichtiger over het cameratoezicht. Zo ziet D66 niet direct iets in het terugkeren van de maatregel. “Wij denken dat het beter is om overlast bij de politie te blijven melden, zodat zij inzage krijgen in wat er speelt in de straat”, is fractievoorzitter Adinda Bornkamp van mening. “Als vervolgens blijkt dat dit niet onder controle is, dan zouden camera’s wel een middel kunnen zijn om de rust weer terug te krijgen. Maar op dit moment is bij ons niet bekend dat er zoveel onrust is dat er iets moet gebeuren.”
Ook de ChristenUnie is op dit moment geen voorstander van permanent toezicht. “Hoewel ik snap dat het onprettig aanvoelt voor de mensen die daar wonen, is veiligheid vaak een gevoel. En dat vinden we lastig. Als we kijken naar wat er daadwerkelijk gebeurt, dan valt het wel mee”, stelt fractievoorzitter Bouke Weening. “Bovendien denk ik niet dat het de onderliggende problemen in de straat oplost.”

‘Schijnveiligheid’

Daar is Sjoerd Bakker van GroenLinks het volledig mee eens. “Als goed met cijfers onderbouwd kan worden dat camera’s helpen, dan willen we er wel over nadenken. Maar als ze alleen maar een veilig gevoel opleveren, terwijl het niet daadwerkelijk veiliger is, dan wordt het een soort schijnveiligheid.” De partij ziet daarom meer in andere maatregelen. “Zoals meer blauw op straat en goede gesprekken met buurtbewoners. We zien dat die veel meer effect hebben dan camera’s.”
Volgens Bakker is dit soort toezicht alleen van toegevoegde waarde wanneer het wordt ingezet op de juiste manier. “Het is alleen nuttig wanneer live wordt meegekeken en direct kan worden ingegrepen bij overlast. Tijdens de TT-week hebben we bijvoorbeeld volop cameratoezicht en dat is effectief.” Maar de hele dag filmen en achteraf beelden terugkijken, is volgens hem geen goed idee. “We kennen allemaal de beelden in Opsporing Verzocht, met daarop vaak onherkenbare mensen. Dat voegt niets toe”, denkt hij.
Onbegrijpelijk, vindt kapster Ramona. “Wat wil je nog meer voor andere maatregelen nemen?” vraagt ze zich af. “Wat moet er gebeuren voor dit wordt ingezet? Als het zoveel mensen die hier wonen en werken een veilig gevoel geeft, waarom dan niet?”
Reactie gemeente
De gemeente Assen laat in een reactie weten geen aanleiding te zien voor het opnieuw instellen van cameratoezicht. “Het aantal meldingen in de Rolderstraat is beperkt en de inhoud van deze meldingen geeft daar op dit moment geen aanleiding voor”, aldus burgemeester Marco Out.
De burgemeester geeft aan op een andere manier te zorgen voor de veiligheidssituatie in de straat. “Na het beëindigen van het cameratoezicht is het extra toezicht in de Rolderstraat voortgezet. Door frequenter toezicht van het team Handhaving zorgen wij ervoor dat de verbeterde veiligheidssituatie in de Rolderstraat in stand blijft.”
Subjectieve veiligheidsgevoel’
Out geeft toe dat de destijds genomen maatregelen, waaronder de inzet van camera’s, een preventieve werking heeft gehad op de veiligheid en leefbaarheid in de straat. “De camera’s in de Rolderstraat hebben hierin bijgedragen aan een verbetering van het subjectieve veiligheidsgevoel voor ondernemers, bewoners en bezoekers.”
De gemeente zegt dat er tijdens het bekijken van de camerabeelden geen live-incidenten waargenomen zijn en er ook geen gebruikgemaakt is van opgeslagen beelden voor opsporing of bewijsvoering.