Menu Sluiten

Schapen verlost van wollige jasjes op snikheet Schaapherdersfestival in Balloo

Wol, wol en nog eens wol. Op de tot nu toe heetste dagen van het jaar bij de schaapskooi in Balloo was dit weekend het jaarlijkse schaapscheerdersfestival en wolfeest. De Drentse heideschapen werden daar verlost van hun winterjasjes. 

© Gerrit Mennink/Omroep Assen

Door: Jos Scholte

Door de felle zon en temperaturen boven de 30 graden was dit weekend niet ideaal voor mensen met een afkeer voor warmte. Maar hardwerkende mannen die oververhitte Drentse heideschapen van hun winterjasjes verlosten, waren op deze dagen daarentegen een zeer passende dagbesteding.

In een gestaag tempo passeerden de schapen ze een voor een de scheerstations. Het “uitgetrokken” wollen jasje werd zorgvuldig klaargelegd en is voor de echte liefhebber een basis voor winterkleding.

Denken aan de koude winter?

Of er veel mensen op deze hete dag aan de volgende koude winter hebben gedacht is een fors vraagteken. Waarschijnlijk hadden de ijsjes een grotere aantrekkingskracht voor de gewone bezoeker. Na het scheren werden de qua volume gehalveerde schapen door de scheerders losgelaten en zochten ze een veilig plekje in de schaapskooi.

Als een groepje schapen gereed was, werd een doorgang vrijgemaakt naar de weide. Een nieuwsgierige grote schare bezoekers, die kijken of het spreekwoord klopt, maakt het korte tochtje indrukwekkend. Wat onwennig lopen de dames over de “dam”, wennend aan deze jaarlijkse metamorfose. En inderdaad, toen het eerste schaap over de dam was, rende de rest er enthousiast en opgelucht achteraan.

Stukje Drentse traditie

Achter de dam, op een groot stuk van de schapenweide, stond een groot aantal stalletjes met producten van wol, natuurproducten, ambachtelijke etenswaren en, gelukkig, ijsjes. En voor wie het idee van een lekkere warme schapenwollen trui op deze dag even te warm was, was er in ieder geval een stukje Drentse traditie om van te genieten.