Menu Sluiten

‘Upclose and Personal’ – Een zinderende avond met Derek Ogilvie in Assen.

‘Upclose and Personal’ – Een zinderende avond met Derek Ogilvie in Assen.

Derek Ogilvie werkt ruim 20 jaar als professioneel medium. Hij gaf op woensdag 20 september 2023 een ruim 3 uur durende performance in de Diamond zaal van het Van der Valk hotel in Assen.

De één gelooft hem en loopt met hem weg; de ander vindt het maar zweverig en gelooft er niets van.

© Cees van der Boom | Omroep Assen

 

© Cees van der Boom

Derek Ogilvie is niet onbekend in Assen. In november 2019 trad hij al op in de grote zaal van de Bonte Wever. Een volle zaal met naar schatting 450 gasten op de tribunes beleefden toen een onvergetelijke avond.

Dit keer trad hij op in de Diamondzaal van Van der Valk in Assen. Dat verbaasde mij enigszins en daarom nam ik voorafgaand aan zijn performance { ik kies bewust voor deze benaming, want ik vind het zéker geen theatershow } een kijkje in de zaal om alvast sfeer te proeven.

Ik sprak tourmanager Pascale en zij leek mij ietwat geïrriteerd omdat ik de zaal al binnenliep, terwijl zij nog druk was met de voorbereidingen, maar voor mij een uitgelezen kans om alvast sfeer te proeven.

Toch nam zij de tijd om met mij in gesprek te gaan. Ik zag een heel andere opstelling dan voorheen bij De Bonte Wever; veel intiemer en met naar schatting plaats voor zo’n 60 gasten { het maximaal aantal gasten dat Derek Ogilvie nu voor ogen heeft }.

Pascale vertelde mij dat veel van zijn performances tijdens de corona periode geen doorgang konden vinden. Dat leidde voor Derek Ogilvie tot een bewuste keuze om de performances op een andere wijze vorm te geven en hij koos er voor om een soort huiselijke setting te creëren. Voor mij verrassend maar ik had direct al wel het idee dat zit zou kunnen gaan werken. Na afloop kan ik ook alleen maar zeggen: ‘Perfect choice!’ Veel intiemer en veel meer ‘to the point.’

 

Als altijd liet de grootmeester zich inspireren door de spirits en maakte hij diepgaande connecties tussen de spirits en de aanwezige gasten. Het is – in mijn optiek dan – verbluffend hoeveel details er naar voren komen. Die details leidden bij de aanwezige gasten soms tot verbazing en verrassing en soms resulteerde dat in hilarische momenten.

Eén van de spirits wees volgens Derek Ogilvie steeds naar de tenen van zijn vrouw. De gast werd vuurrood en bekende met het schaamrood op de kaken dat zij last heeft van kalknagels. Die uitspraak zorgde voor de nodige hilariteit in de zaal en een grote schaterlach was het gevolg.

Werkt de setting volgens het ‘huiskameridee?!?’ In de pauze sprak ik enkele gasten die dat beaamden: voor hen voelde deze setting veiliger en intiemer. Iets dat ik alleen maar kan onderschrijven.

Tijdens zijn performance loopt de grootmeester voortdurend – al murmelend – heen en weer. Hij liet zich leiden door de spirits en dat ging soms van hot naar her.

Hij vroeg continu om bevestiging van wat hij doorkreeg en legde vervolgens de eer niet bij zichzelf maar bij de spirits.

Vooraf maakte hij al wel duidelijk dat – en dat voor een man met zijn statuur – hij na het uitspreken van een statement van een van de spirits wilde weten of dat klopte.

Hij gaf aan dat dit te maken heeft met zijn autisme en dat het – na ontelbare performances – voor hem anders ‘lastig’ is en hij zich niet senang voelt en zijn hoofd met hem op hol slaat.

Waar een grootsheid klein in kan zijn. Ik moet er dan wel direct bij opmerken dat ik dit ook een grote kracht van hem vind.

Mocht u een performance van hem willen bijwonen, dan kan ik dat alleen maar van harte aanbevelen.

© Cees van der Boom

 

Kijkt u dan op zijn website, al moet ik er direct wel bij opmerken dat de belangstelling enorm is en dat er al veel performances op ‘Sold Out’ staan.

Van Harte Aanbevolen!

De recensie die ik over deze performance schreef is te vinden op mijn website.

© Cees van der Boom | Omroep Assen