Menu Sluiten

De zaak Thijs Römer: Wat zijn de mogelijke gevolgen?!? ~ Deel twee van vier

De zaak Thijs Römer: Wat zijn de mogelijke gevolgen?!? ~ Deel twee van vier

Thijs Römer meldt op 23 augustus 2023 dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in Assen en de veroordeling die daaruit voortvloeit. Hij geeft aan dat hij zich te weinig herkent in het beeld dat uit het vonnis naar voren komt.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?!?

 

Tekening: © Petra Urban

Geschreven door: Cees van der Boom

“Wat zou een man met een succesvolle carrière ertoe kunnen drijven om zo ver over de grens te gaan dat hij alles op het spel zet?!?”

Deze vraag verschijnt in juli 2023 Dagblad van het Noorden. “Die vraag moet hij echt zelf beantwoorden,” reageert mr. Maartje Schaap, de advocaat van de vermeende slachtoffers.

De minderjarige meisjes waren helemaal idolaat van de ruim twintig jaar oudere Thijs Romer. “Ik sta de drie slachtoffers bij. De hele zaak heeft veel impact op mijn cliënten. Het waren kwetsbare meisjes en het zijn nog steeds kwetsbare jonge vrouwen.”

Machtspositie

Justitie vindt dat Thijs Römer vanwege het leeftijdsverschil een bepaalde machtspositie heeft. In de periode 2015 ~ 2017 zou Thijs Römer onder die omstandigheden zijn tienerfans hebben overgehaald om naaktbeelden van zichzelf naar hem te sturen. In ruil daarvoor zouden zij mogen figureren in de televisieserie ‘Moordvrouw’ en zou zij zijn handtekening krijgen.

“Als dit niet stopt …”

Thijs Römer dreigt in mei 2022 aanvankelijk met een aangifte wegens smaad en laster. Nu zijn er meerdere aangiftes van andere meisjes over hetzelfde soort seksueel grensoverschrijdend gedrag door hem. Bovendien maakt het Openbaar Ministerie bekend dat zij daadwerkelijk overgaat tot vervolging. Aan de zijde van Thijs Römer blijft het dan oorverdovend stil.

Voorafgaand aan de rechtszaak wil de advocaat van Thijs Römer, mr. Wikke Monster, niets kwijt. Duidelijk is wel dat Thijs Römer de schijn tegen heeft omdat er nu drie aangiftes tegen hem zijn die het OM zeer serieus neemt.

Er zijn ook mensen die het niet kunnen geloven dat een succesvolle en bekende Nederlander alles op het spel zou zetten door online sekscontact te zoeken met piepjonge fans.

Welke straf kan hem boven het hoofd hangen?!?

Er staat een maximumstraf van vier jaar cel op het verleiden van minderjarigen tot het plegen of duiden van ontuchtige handelingen. Hetzelfde geldt voor het bezit van seksueel getinte foto’s en video’s van minderjarigen { Het Openbaar Ministerie kwalificeert dat als kinderporno }.

Wettelijk is bepaald dat rechters voor zaken met deze aard niet alleen een taakstraf mogen opleggen. Een uitzondering is dan het opleggen van een taakstraf in combinatie met een voorwaardelijke { en/of combinatie met onvoorwaardelijke } gevangenisstraf.

Binnenkort deel 3 … Hoe verloopt de rechtszitting?!?