Menu Sluiten

Drentse Veteranendag krijgt na coronajaren eindelijk twaalfde editie

De jaarlijkse Drentse Veteranendag gaat dit jaar voor het eerst sinds de coronapandemie door. De organisatie durft het na drie afgelaste edities weer aan om op 1 april honderden voormalige militairen uit Drenthe bij elkaar te laten komen.
© RTV Drenthe/Ineke Kemper

“We hebben er echt naar uitgekeken om de veteranendag weer te organiseren”, vertelt Henk van de Boer, voorzitter van de stichting Drentse Veteranen, aan RTV Drenthe. “Vorig jaar ging het vanwege het risico van corona nog niet door. Nu kan het weer en daar zijn we blij mee.”

Risico op coronabesmetting

De edities van 2020, 2021 en 2022 zijn allemaal afgelast. Vanwege de hoge leeftijd van een deel van de veteranen, vond de organisatie het niet verantwoord om veel mensen bij elkaar te laten komen.

Vorig jaar waren de coronabesmettingscijfers al flink gedaald, maar toch ging de eredag toen op het laatste moment niet door. Er werden enkel bloemen gelegd bij het veteranenmonument naast het provinciehuis in Assen.

De afgelasting viel volgens Van de Boer niet goed bij alle veteranen. “Een deel vond dat het prima had gekund en durfde het wel aan. Maar als organisatie ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en wij wilden gewoon geen risico lopen.”

Mart de Kruif

De bloemlegging bij het veteranenmonument is ook dit jaar traditioneel het startpunt van de dag. Dan volgt een bijeenkomst in het congrescentrum van de Bonte Wever, waar een optreden plaatsvindt van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Ook zullen meerdere sprekers het woord nemen.

De belangrijkste spreker wordt de voormalige luitenant-generaal Mart de Kruif. Hij was tot 2016 plaatsvervangend commandant van de gehele Nederlandse landmacht en is in het verleden ook commandant geweest van de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.

Daarnaast heeft de organisatie veteraan Edwin de Wolf uitgenodigd. Het voormalige lid van de Luchtmobiele Brigade verloor zijn linkerbeen tijdens een militaire operatie in Bosnië en deed drie keer mee aan de Invictus Games, een sportevenement voor ex-militairen die gewond of voor altijd geblesseerd zijn geraakt tijdens hun werk.